Peus inflats en les persones grans

Què són els peus inflats?

Els peus inflats, també coneguts com a edema en termes mèdics, és una condició en la qual hi ha una acumulació anormal de líquids en els teixits dels peus i els turmells, la qual cosa resulta en una inflor visible i sovint dolorosa. Aquesta inflor pot variar en gravetat, des d’una lleu inflor fins a una inflor significativa que dificulta el moviment i causa molèsties.

Els peus inflats poden afectar una o totes dues extremitats i poden ser causats per una varietat de factors, inclosos problemes circulatoris, retenció de líquids, lesions, malalties cròniques i efectes secundaris d’uns certs medicaments. Aquesta condició pot ser temporal o crònica, i pot requerir tractament mèdic depenent de la causa subjacent i la gravetat de la inflor.

Si tens algun dubte sobre el peus inflats en les persones grans, posa’t en contacte amb el servei integral per a persones grans de Magnolia Serveis, estarem encantats de poder-te ajudar.

Peus inflats en les persones grans 1200X800

Causes de Peus Inflats en Persones Majors

Els peus inflats poden ser el resultat d’una varietat de factors, molts dels quals estan relacionats amb el procés d’envelliment i les condicions mèdiques cròniques comunes en la població d’edat avançada. Algunes de les
causes més comunes inclouen:

 • Retenció de líquids: La retenció de líquids és una causa comuna de peus inflats en persones majors. Això pot ocórrer a causa de problemes de circulació, insuficiència cardíaca, malaltia renal, insuficiència venosa crònica o problemes hepàtics.
 • Inflamació per Lesions: Les lesions als peus, com a torçades, esquinços o fractures, poden causar inflor en la zona afectada. A més, les persones majors són més propenses a sofrir lesions a causa de la pèrdua de massa muscular i la disminució de la densitat òssia associada amb l’envelliment.
 • Medicaments: Alguns medicaments utilitzats per a tractar afeccions comunes en persones majors, com la pressió arterial alta, la diabetis, l’artritis o la depressió, poden causar retenció de líquids i, com a resultat, peus inflats.
 • Problemes Circulatoris: La mala circulació sanguínia, especialment a les cames i els peus, pot provocar inflor en aquesta àrea. La falta d’activitat física, el tabaquisme, l’obesitat i el colesterol alt són factors que poden contribuir a problemes circulatoris en les persones majors.
 • Insuficiència Venosa: La insuficiència venosa crònica és una condició en la qual les venes de les cames tenen dificultats per a enviar la sang de tornada al cor, la qual cosa pot resultar en inflor als peus i els turmells. Això pot ser el resultat de vàlvules venoses afeblides o danyades.
 • Insuficiència Cardíaca: La insuficiència cardíaca pot causar retenció de líquids en el cos, la qual cosa porta a la inflor als peus, els turmells i les cames. Això ocorre quan el cor no pot bombar suficient sang per a satisfer les necessitats del cos.
 • Problemes Renals: Els problemes renals, com la malaltia renal crònica o la insuficiència renal, poden afectar la capacitat del cos per a eliminar l’excés de líquids, la qual cosa pot provocar inflor en diferents parts del cos, inclosos els peus.
 • Infeccions: Les infeccions als peus, com a cel·lulitis o peu d’atleta, poden causar inflamació i inflor en la zona afectada. Les persones majors poden ser més susceptibles a les infeccions a causa d’una disminució en la funció del sistema immunològic associada amb l’envelliment.

Símptomes de Peus Inflats en Persones Majors

A més de la inflor visible als peus i els turmells, les persones majors poden experimentar altres símptomes associats amb els peus inflats. Aquests poden incloure:

 • Sensació de pesadesa o tensió als peus.
 • Dolor o molèsties en la zona afectada.
 • Canvis en la coloració de la pell, com a enrogiment o descoloració.
 • Rigidesa o dificultat per a moure els peus o els turmells.
 • Sensació de calor en la zona inflada.
 • Canvis en la temperatura de la pell, com a pell freda al tacte.
 • Butllofes o úlceres en la pell, especialment en persones amb problemes circulatoris o diabetis.

És important tenir en compte que els peus inflats poden ser un signe de problemes de salut més greus, com a insuficiència cardíaca, malaltia renal o trombosi venosa profunda, per la qual cosa és fonamental buscar atenció mèdica si els símptomes persisteixen o empitjoren amb el temps.

Tractaments per a Peus Inflats en Persones Majors

El tractament dels peus inflats en persones majors depèn de la causa subjacent de la inflor. Algunes opcions de tractament comuns poden incloure:

 • Elevació dels Peus: Elevar els peus per sobre del nivell del cor pot ajudar a reduir la inflor i millorar la circulació sanguínia. Això es pot fer col·locant coixins sota els peus mentre s’està assegut o ficat al llit.
 • Compressió: L’ús de mitjanes de compressió pot ajudar a millorar la circulació i reduir la inflor als peus i les cames. Aquestes mitjanes apliquen pressió graduada a les cames, la qual cosa ajuda a empènyer la sang de tornada cap al cor.
 • Diürètics: En alguns casos, els metges poden receptar diürètics per a ajudar a eliminar l’excés de líquids del cos i reduir la inflor. No obstant això, és important usar diürètics amb precaució, ja que poden tenir efectes secundaris i no tracten la causa subjacent de la retenció de líquids.
 • Medicaments antiinflamatoris: Els medicaments antiinflamatoris de venda lliure, com el ibuprofeno o el naproxén, poden ajudar a reduir la inflamació i alleujar el dolor associat amb els peus inflats. No obstant això, aquests medicaments no tracten la causa subjacent de la inflor i només proporcionen alleujament temporal dels símptomes.
 • Teràpia Física: En casos de lesions o problemes musculoesquelètics subjacents, la teràpia física pot ser beneficiosa per a millorar la força, la flexibilitat i la mobilitat dels peus i les cames. Un fisioterapeuta pot desenvolupar un programa d’exercicis personalitzat per a ajudar a rehabilitar.

Com intentar evitar peus inflats en persones majors

Evitar que els peus s’inflin en les persones majors pot ser un desafiament, especialment perquè hi ha uns certs factors de risc associats amb l’envelliment que predisposen a aquesta condició.

No obstant això, hi ha algunes mesures que es poden prendre per a intentar prevenir o reduir la freqüència i la gravetat dels peus inflats en les persones majors. Aquí hi ha alguns suggeriments:

Mantenir un pes saludable

L’excés de pes pot exercir pressió addicional sobre el sistema circulatori, la qual cosa augmenta el risc de retenció de líquids i inflor als peus i les cames. Mantenir un pes saludable mitjançant una dieta equilibrada i exercici regular pot ajudar a reduir aquest risc.

Practicar activitat física regularment

L’exercici regular, com caminar, nedar o fer ioga, pot millorar la circulació sanguínia i reduir el risc de problemes circulatoris que poden contribuir a la inflor als peus. Intenta fer exercici almenys 30 minuts al dia, la majoria dels dies de la setmana.

Elevar els peus

Passar llargs períodes de temps assegut o dempeus pot augmentar l’acumulació de líquids als peus i les cames. Intenta elevar els peus per sobre del nivell del cor diverses vegades al dia per a ajudar a reduir la inflor i millorar la circulació sanguínia.

Evitar la calor excessiva

La calor pot fer que els vasos sanguinis es dilatin, la qual cosa pot empitjorar la inflor als peus i les cames. Intenta evitar romandre en ambients calorosos durant llargs períodes de temps i evita els banys calents prolongats.

Usar calçat còmode i de suport

L’ús de sabates que siguin còmodes, de bon ajust i que proporcionin un bon suport per als peus pot ajudar a prevenir lesions i problemes de circulació que poden contribuir a la inflor. Evita les sabates ajustades o amb talons alts.

Limitar la ingesta de sodi

El sodi pot contribuir a la retenció de líquids en el cos, la qual cosa pot provocar inflor als peus i les cames. Intenta limitar la quantitat de sodi en la teva dieta reduint el consum d’aliments processats, enllaunats i salats.

Beure suficient aigua

Encara que pugui semblar contradictori, beure suficient aigua pot ajudar a prevenir la retenció de líquids i la inflor. Mantingues el teu cos ben hidratat bevent aigua regularment al llarg del dia.

Seguir les recomanacions mèdiques

Si estàs prenent medicaments que puguin causar retenció de líquids o inflor als peus, segueix les instruccions del teu metge i parla amb ell si experimentes algun efecte secundari no desitjat. És possible que puguin ajustar la teva medicació o recomanar-te alternatives.

En seguir aquests consells i mantenir un estil de vida saludable, és possible reduir el risc de peus inflats en les persones majors i millorar la qualitat de vida en general. No obstant això, és important recordar que si experimentes inflor persistent o severa als peus, has de consultar a un metge per a obtenir un diagnòstic i tractament adequat