Receptes per a no mastegar en la tercera edat

 • by

La tercera edat sovint ve acompanyada de canvis en la salut bucal i dificultats per a mastegar aliments més durs. En aquests casos, és crucial adaptarla dieta per a assegurar una alimentació adequada i plaent.

Els menjars tous per a no mastegar es converteixen en una excel·lent opció per a garantir la nutrició i el benestar de les persones majors. En aquest article, explorarem 15 opcions nutritives i delicioses de menjars tous dissenyats específicament per apersones majors.

Si vols saber més informació, des de Magnolia Servis comptem amb el servei intern per a persones grans, estarem encantats de poder-te ajudar.

15 menjars tous per a persones grans

 1. Puré de Verdures: Una combinació de verdures cuites i triturades, com pastanagues, carabassons i patates, pot proporcionar un menjar saborós i fàcil de digerir.
 2. Sopes Cremoses: Les sopes cremoses de verdures, pollastre o peix són excel·lents opcions per a obtenir nutrients i mantenir-se hidratat sense necessitat de mastegar.
 3. Púding d’Arròs: Suau i reconfortant, el púding d’arròs és una opció clàssica que pot servir-se calent o fred, segons les preferències personals.
 4. Puré de Fruites: Barrejar fruites madures com a plàtans, peres o pomes en un puré suau proporciona una excel·lent font de vitamines i fibra.
 5. Pollastre Esmicolat: El pollastre cuit i esmicolat és una opció rica en proteïnes i fàcil de digerir, ideal per a incloure en sopes, guisats o amanides.
 6. Iogurt Natural: Ric en calci i probiòtics, el iogurt natural és suau i fàcil d’empassar, sent una excel·lent opció per al desdejuni o com a berenar.
 7. Puré de Llenties: Les llenties cuites i triturades poden convertir-se en un puré saborós i nutritiu, ric en proteïnes, fibra i ferro.
 8. Peix al Forn: El peix al forn, com el salmó o la tilapia, és suau i fàcil d’esmicolar, proporcionant àcids grassos omega-3 beneficiosos per a la salut cardiovascular.
 9. Gelatina: Una opció refrescant i fàcil d’empassar, la gelatina és baixa en calories i pot ajudar a satisfer els antulls de dolços de manera saludable.
 10. Pasta Cuita al dente: Optar per pasta cuita al dente assegura una textura suau però no enganxosa, facilitant la deglució i proporcionant carbohidrats energètics.
 11. Puré de Papes: Les papes cuites i triturades amb una mica de llet i mantega són reconfortants i fàcils d’empassar, ideals com a acompanyament o plat principal.
 12. Batuts Nutritius: Barrejar fruites, verdures, iogurt i proteïna en pols en un batut pot ser una forma deliciosa i convenient d’obtenir nutrients essencials.
 13. Ous Regirats: Els ous regirats són suaus i fàcils de mastegar, proporcionant proteïnes d’alta qualitat i altres nutrients importants.
 14. Compota de Poma: Suau i plena de sabor, la compota de poma és una excel·lent opció com a postres o refrigeri entre menjars.
 15. Puré de Cigrons: Els cigrons cuits i triturats amb una mica d’oli d’oliva i espècies poden convertir-se en un puré saborós i nutritiu, ric en proteïnes i fibra.

És important recordar que, encara que aquests menjars tous per a no mastegar són fàcils d’empassar, encara així han de proporcionar una varietat de nutrients essencials per a mantenir la salut i el benestar en la tercera edat. Es recomana consultar amb un professional de la salut o un dietista per a obtenir recomanacions personalitzades segons les necessitats dietètiques individuals. Amb una dieta adequada i variada, les persones majors poden gaudir de menjars deliciosos i nutritius que contribueixin a una vida saludable i activa.

comidas blandas para no masticar

És bo mastegar coses no toves en la tercera edat?

Mastegar aliments no tous en la tercera edat pot ser beneficiós sempre que es faci de manera segura i es prenguin en consideració les necessitats individuals de cada persona. Aquí hi ha alguns punts importants a tenir en compte:

Salut bucal:

És fonamental mantenir una bona salut bucal en la tercera edat per a poder mastegar aliments sòlids de manera efectiva. Això inclou raspallar-se les dents regularment, usar fil dental i visitar al dentista periòdicament per a detectar i tractar qualsevol problema dental.

Fortalesa i funció muscular:

Mastegar aliments sòlids pot ajudar a mantenir la força i la funció dels músculs de la mandíbula, la qual cosa és important per a prevenir la pèrdua de massa muscular i la disminució de la funció oral.

Estimulació cognitiva:

Mastegar aliments sòlids també pot proporcionar una estimulació cognitiva addicional, ja que implica coordinació entre els músculs de la mandíbula i el cervell. Això pot ser beneficiós per a mantenir la funció cognitiva en la tercera edat.

Variació en la dieta:

Mastegar aliments no tous permet una major varietat en la dieta, la qual cosa pot ser més plaent i satisfactori des del punt de vista culinari. Això pot ajudar a prevenir l’avorriment amb el menjar i fomentar una ingesta adequada de nutrients.

No obstant això, és important tenir en compte que algunes persones majors poden tenir dificultats per a mastegar aliments sòlids a causa de problemes dentals, dolor en la mandíbula, feblesa muscular o altres condicions de salut. En aquests casos, pot ser necessari adaptar la dieta per a incloure aliments més tous o triturats.

A més, és important seguir les recomanacions mèdiques i dietètiques individuals. Algunes persones majors poden necessitar seguir una dieta modificada per raons de salut, com a disfàgia (dificultat per a empassar) o problemes digestius. En aquests casos, és fonamental seguir les pautes proporcionades per un professional de la salut, com un metge o un dietista.

En resum, mastegar aliments no tous en la tercera edat pot ser beneficiós per a la salut bucal, la funció muscular i l’estimulació cognitiva, sempre que es faci de manera segura i es tinguin en compte les necessitats individuals de cada persona.