Beneficis de fer la migdiada per a gent gran

Un breu període de somni durant el dia, pot ser beneficiós per a les persones majors en diverses formes.

Aquí tens alguns dels beneficis de fer la migdiada en la tercera edat:

 1.  Millora la cognició: Les migdiades poden millorar la funció cognitiva, com la memòria, l’atenció i la resolució de problemes, la qual cosa és particularment útil per a les persones majors la cognició de les quals pot veure’s afectada per l’envelliment.
 2. Reducció de l’estrès i l’ansietat: Prendre una migdiada pot ajudar a reduir l’estrès i l’ansietat, la qual cosa és important per a mantenir la salut mental i emocional en la tercera edat.
 3. Augment de l’energia: Una migdiada breu pot augmentar l’energia i la vitalitat, la qual cosa pot ajudar les persones majors a sentir-se més enèrgiques i actives al llarg del dia.
 4. Millora l’estat d’ànim: La migdiada pot ajudar a millorar l’estat d’ànim i reduir la irritabilitat, la qual cosa contribueix a una sensació general de benestar.
 5. Alleujament de la fatiga: Les persones majors poden sentir fatiga durant el dia, i una migdiada breu pot proporcionar un alleujament ràpid de la fatiga i ajudar a recarregar energies.
 6. Millora l’atenció i la concentració: Les migdiades poden restaurar l’atenció i la concentració, la qual cosa és beneficiós per a la realització de tasques i activitats diàries.
 7. Ajuda a la salut cardiovascular: Algunes recerques suggereixen que les migdiades curtes poden tenir un impacte positiu en la salut cardiovascular, reduint el risc de malalties cardíaques.
 8. Recuperació física: Si s’han realitzat activitats físiques o exercici durant el matí, una migdiada pot ajudar en la recuperació física i reduir la sensació de fatiga muscular.
 9. Millora del rendiment cognitiu: Les migdiades poden ajudar a mantenir un rendiment cognitiu constant al llarg del dia, la qual cosa és especialment rellevant per a les persones majors que poden experimentar fluctuacions en la capacitat mental.
 10. Reducció d’errors i accidents: La falta de somni o la fatiga poden augmentar el risc d’accidents. Les migdiades poden reduir aquest risc en millorar la vigília i l’atenció.

És important tenir en compte que no totes les persones majors necessiten o desitgen prendre migdiades, i la durada ideal d’una migdiada pot variar d’una persona a una altra. Per tant, és important parar esment a les preferències i necessitats individuals. A més, es recomana evitar migdiades excessivament llargues, ja que podrien interferir amb el somni nocturn. En general, les migdiades curtes de 20-30 minuts solen ser suficients per a obtenir beneficis sense afectar el somni nocturn.

La siesta en la tercera edad

Quines postures són les més adequades per a fer la migdiada?

L’elecció de la millor postura per a fer la migdiada pot dependre en gran manera de les preferències personals i de la comoditat individual de la persona major. No obstant això, aquí et presento algunes postures recomanades i llocs adequats per a prendre una migdiada que solen ser còmodes per a les persones majors:
Postures per a fer la migdiada:

 1. Postura d’esquena:

  • Recolzar-se sobre l’esquena en una superfície plana i còmoda pot ser una excel·lent opció. Col·locar un coixí sota el cap i una altra sota els genolls per a major comoditat i suport.
 2. Fetal:

  • Aquesta postura implica arraulir-se en un costat, similar a la posició fetal. Pot ser especialment còmoda per a les persones amb problemes d’esquena. Col·loca un coixí entre els genolls per a mantenir la columna vertebral alineada.
 3. Decúbit lateral:

  • Recolzar-se sobre un costat amb les cames lleugerament flexionades i els braços relaxats pot ser una postura còmoda per a la migdiada. Usa un coixí sota el cap i una altra entre les cames per a major suport.
 4. Assegut en una cadira inclinable:

  • Les cadires inclinables ofereixen una posició semiasseguda que pot ser còmoda per a una migdiada curta.
 5. Migdiada en l’hamaca:

  • Les hamaques poden proporcionar una superfície còmoda i relaxant per a una migdiada a l’aire lliure. La lleugera inclinació i el balanceig poden ajudar a agafar el son.

Quins són els llocs més recomanats per a fer la migdiada?

Llocs adequats per a prendre una migdiada:

 1. Llit: El llit és un lloc tradicional i còmode per a prendre una migdiada. Assegura’t que el matalàs i els coixins siguin de bona qualitat.
 2. Butaca inclinable: Una cadira inclinable ben embuatada i còmoda pot ser un lloc ideal per a una migdiada, especialment si la persona té dificultats per a ficar-se al llit en un llit.
 3. Sofà: Un sofà amb coixins suaus pot ser una opció còmoda per a prendre una migdiada curta.
 4. Silla de jardí o pati: En dies agradables, una cadira de jardí o pati amb coixins pot ser un lloc relaxant per a prendre una migdiada a l’aire lliure.
 5. Hamaques: Si tens una hamaca, pots gaudir de la comoditat i el balanceig relaxant per a una migdiada en exteriors.
 6. Racons tranquils: Troba un lloc tranquil a la casa, lluny del soroll i la llum directa, per a una migdiada tranquil·la.
 7. Coixins en el sòl: Si la persona prefereix una superfície més ferma, col·locar coixins en el sòl pot ser una opció còmoda per a una migdiada.

Recorda que la comoditat personal és essencial per a una bona migdiada. Assegura’t que la postura i el lloc triats siguin adequats per a la persona major, i tingues en compte qualsevol necessitat especial, com el suport lumbar o l’ús de coixins addicionals per a major comoditat.