La podologia en la tercera edat

Que és la podologia?

La podologia és una branca de la medicina que s’especialitza en el diagnòstic, tractament i prevenció de trastorns i malalties relacionats amb els peus i les extremitats inferiors. Els professionals de la podologia, coneguts com a podòlegs o podiatres, són experts en la cura dels peus i les patologies que poden afectar-los.

Des de Magnolia Serveis oferim un servei integral per a la gent gran, on trobarà serveis de podologia, manicura, perruqueria, … Si està interessat, no dubti a contactar-nos.

Els podòlegs exerceixen un paper crucial en la salut i el benestar de les persones en garantir que els problemes dels peus s’abordin adequadament i es previnguin complicacions posteriors. També poden col·laborar estretament amb altres professionals de la salut, com a metges de família, ortopedistes i fisioterapeutes, per a proporcionar una atenció integral als pacients

Com ajuda la podologia a la gent gran?

La podologia pot tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida de les persones majors. A mesura que envellim, els peus tendeixen a experimentar una sèrie de canvis i desafiaments que poden beneficiar-se de l’atenció podològica. Aquí es presenten algunes formes en què la podologia pot afectar positivament les persones majors:

 1. Prevenció i maneig de problemes comuns:

  Els problemes com els calls, callositats, ungles encarnades, fongs en les ungles i berrugues plantars són comunes en les persones majors. Els podòlegs poden ajudar a prevenir, diagnosticar i tractar aquests problemes de manera efectiva, alleujant el dolor i millorant la comoditat.

 2. Diabetis:

  La diabetis és més comuna en la població major i pot tenir efectes greus als peus, com a neuropatia i problemes circulatoris. Els podòlegs poden ajudar les persones majors diabètiques a prevenir úlceres i complicacions greus mitjançant el monitoratge regular de la salut dels peus i l’educació sobre la cura adequada.

 3. Problemes de mobilitat i equilibri:

  A mesura que les persones envelleixen, la pèrdua de força i flexibilitat pot afectar la forma en què caminen i es mantenen en peus. Els podòlegs poden avaluar la marxa i la biomecànica dels peus per a recomanar exercicis i dispositius de suport que millorin la mobilitat i l’equilibri.

 4. Deformitats i artritis:

  Les deformitats dels peus, com a galindons, dits en martell i esperons gosi-us, són més comuns en les persones majors. Els podòlegs poden oferir tractaments no quirúrgics per a alleujar el dolor i millorar la funció. En casos greus, poden recomanar cirurgia.

 5. Cura de les ungles:

  A mesura que envellim, la cura adequada de les ungles pot tornar-se més difícil a causa de la pèrdua de flexibilitat o problemes de visió. Els podòlegs poden retallar i cuidar les ungles de manera segura per a prevenir lesions o infeccions.

 6. Calçat adequat:

  Els podòlegs poden assessorar sobre el calçat adequat per a persones majors, que brindi suport i comoditat. L’ús de sabates inadequades pot contribuir a problemes als peus i la marxa.

 7. Prevenció de caigudes:

  Els problemes als peus poden augmentar el risc de caigudes en persones majors. Els podòlegs poden ajudar a identificar factors de risc i brindar recomanacions per a reduir el risc de caigudes, com l’ús de calçat antilliscant i plantilles ortopèdiques.

podologia

Principals problemes i solucions en els peus de la gent gran

Els problemes als peus de les persones grans són bastant comuns a causa de l’envelliment natural del cos i a les afeccions mèdiques cròniques que poden desenvolupar-se amb l’edat. A continuació, es presenten alguns dels principals problemes als peus de la gent gran i com la podologia pot ajudar a solucionar-los:

 1. Calls i callositats: Els calls i les callositats són acumulacions de pell endurida que sovint es formen en àrees de pressió o fricció als peus. Els podòlegs poden eliminar-los de manera segura i proporcionar assessorament sobre la cura adequada dels peus per a prevenir la seva recurrència.
 2. Ungles encarnades: Les ungles encarnades ocorren quan la vora de l’ungla s’incrusta en la pell circumdant, causant dolor i inflamació. Els podòlegs poden tractar aquest problema mitjançant l’eliminació segura de la part afectada de l’ungla i, en casos recurrents, poden recomanar procediments més permanents.
 3. Fongs en les ungles: Les infeccions per fongs en les ungles són més comunes en les persones majors i poden ser difícils de tractar. Els podòlegs poden receptar medicaments antifúngics tòpics o, en casos greus, medicaments orals per a ajudar a eliminar la infecció.
 4. majors. Els podòlegs poden oferir opcions de tractament que van des d’exercicis i dispositius de suport fins a cirurgia en casos greus.
 5. Problemes circulatoris: La mala circulació sanguínia és un problema comú en les persones majors, la qual cosa pot portar a l’aparició d’úlceres als peus. Els podòlegs poden ajudar a prevenir i tractar les úlceres mitjançant el maneig de la circulació i la cura adequada de les ferides.
 6. Diabetis: Les persones majors amb diabetis són propenses a problemes als peus a causa de la neuropatia i la mala circulació. Els podòlegs exerceixen un paper crucial en la cura dels peus de les persones amb diabetis, monitorant la salut dels peus i educand sobre la prevenció d’úlceres i complicacions.
 7. Dolor i molèsties: El dolor als peus és comú en les persones majors a causa del desgast natural i la pèrdua de greix en els coixinets plantars. Els podòlegs poden oferir alleujament del dolor a través de tractaments que poden incloure ortesis personalitzades (plantilles), teràpia física i medicaments.
 8. Cura de les ungles i la pell: Les persones majors poden tenir dificultats per a aconseguir i cuidar adequadament els seus peus. Els podòlegs poden oferir serveis de pedicura mèdica, retallada d’ungles i cura de la pell per a mantenir els peus en bon estat.

En general, la podologia juga un paper fonamental en la prevenció, diagnòstic i tractament d’una varietat de problemes als peus que afecten les persones majors. Els podòlegs poden proporcionar cures personalitzades i recomanacions específiques per a mantenir els peus saludables i funcionals en la població major, la qual cosa contribueix significativament a la seva qualitat de vida i mobilitat. És important que les persones majors consultin a un podòleg de manera regular com a part de la seva atenció mèdica preventiva.