Punts clau per a un envelliment actiu i amb la millor qualitat de vida

 • by

Què és l’Envelliment Actiu?

L’envelliment actiu es refereix a un procés pel qual les persones grans es mantenen físicament, mentalment i socialment actives amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida a mesura que envellim. A diferència de l’envelliment tradicional, que sovint implica un declivi físic i mental, l’envelliment actiu se centra a mantenir un estil de vida saludable i participar activament en activitats que promouen el benestar general.

Si tens algun dubte, contacta amb el nostre equip d’especialistes d’acompanyament per a persones grans, estarem encantats de poder-te ajudar.

Com portar un estil de vida saludable?

1. Adopta un Estil de Vida Saludable:

 • Tenir una nutrició equilibrada. Una dieta equilibrada rica en fruites, verdures, cereals integrals i proteïnes suficients per proporcionar els nutrients essencials per al cos. Hem de tenir en compte que l’envelliment sovint ve acompanyat de canvis en la salut bucal i dificultats per a mastegar aliments més durs, per això recomanem llegir el post “Receptes per a no mastegar en la tercera edat“.
 • L’activitat física regular no només millora la salut cardiovascular i reforça els músculs i ossos, sinó que també ajuda a mantenir un pes saludable i redueix el risc de malalties cròniques.
 • Pràctiques com la meditació, el ioga i la respiració profunda poden ajudar a reduir l’estrès, la qual cosa té un impacte positiu en la salut mental i física.

2. Estimula la Teva Ment:

 • Mai és tard per aprendre alguna cosa nova. L’educació contínua, ja sigui a través de cursos formals o activitats informals, manté la ment activa i estimulada.
 • Resoldre trencaclosques, jugar a jocs de taula o participar en activitats que desafien el cervell ajuden a millorar la memòria i la funció cognitiva.

3. Connexions Socials:

 • Cultivar relacions amb amics, familiars i veïns proporciona un suport emocional immens i augmenta el sentiment de pertinença.
 • Involucrar-se en grups, clubs o activitats comunitàries ofereix oportunitats per fer noves amistats i contribuir al benestar de la comunitat.

4. Cuida la Teva Salut Mental:

 • Adoptar una actitud positiva davant de la vida pot ajudar a reduir l’estrès i millorar la salut mental.
 • No dubtis a buscar ajuda de professionals de la salut mental si experimentes ansietat, depressió o altres problemes emocionals.

5. Equilibri entre Treball i Descans:

 • Si ja estàs jubilat, considera participar en activitats voluntàries, hobbies o projectes creatius que t’apassionin per mantenir un sentit de propòsit.
 • Assegura’t de dormir prou i de descansar adequadament per permetre que el teu cos i ment es recuperin.

6. Cuida la Teva Salut Física:

 • Programa revisions mèdiques periòdiques per detectar i tractar qualsevol problema de salut a temps.
 • Pren mesures per evitar caigudes a casa i mantén un entorn segur per prevenir lesions.

7. Troba Sentit i Propòsit:

 • Dedica temps a activitats que t’apassionin i t’aportin alegria, ja sigui la jardineria, la pintura, la música o qualsevol altra forma d’expressió creativa.
 • Contribuir a la comunitat a través del voluntariat o ajudar als altres d’alguna manera pot proporcionar un profund sentit de propòsit i realització.

En general, l’envelliment actiu i una bona qualitat de vida van de la mà. En adoptar un estil de vida saludable, mantenir-se mentalment estimulat, cultivar relacions significatives i trobar sentit i propòsit a la vida, podem encarar el procés d’envelliment amb gràcia i optimisme. Al fer-ho, no només viurem més temps, sinó que també viurem millor, gaudint de cada moment amb plenitud i alegria.

Envelliment actiu

Activitats físiques per fomentar l’envelliment actiu

L’exercici físic exerceix un paper crucial en l’envelliment actiu, ajudant a mantenir la salut física i mental. A més, l’exercici físic també ajuda a recuperar la massa corporal que es pot perdre amb l’edat, en el nostre post, et donem tips per a recuperar massa muscular en persones grans.

Aquí tens algunes activitats físiques recomanades per a promoure un bon envelliment actiu:

 1. Caminades: Caminar és una activitat de baix impacte que beneficia la salut cardiovascular i enforteix els músculs. Intenta caminar regularment, ja sigui a l’aire lliure o en una cinta.
 2. Natació: La natació és suau per a les articulacions i millora la resistència cardiovascular, la força i la flexibilitat.
 3. Ioga: El ioga combina moviments suaus amb tècniques de respiració i millora la flexibilitat, l’equilibri i la força muscular.
 4. Tai Chi: Aquesta antiga forma d’exercici xinès és suau i se centra en moviments fluids que milloren l’equilibri, la coordinació i la força.
 5. Exercicis de Força: Incorpora exercicis de resistència amb pesos lleugers o bandes elàstiques per a enfortir els músculs i mantenir la massa muscular.
 6. Ciclisme: El ciclisme, ja sigui en una bicicleta estàtica o a l’aire lliure, és excel·lent per a la salut cardiovascular i enforteix les cames.
 7. Classes de Ball: Les classes de ball són divertides i beneficioses per a la coordinació, l’equilibri i la resistència cardiovascular.
 8. Pilates: El Pilates se centra en l’enfortiment del nucli, la flexibilitat i la millora de la postura.
 9. Exercicis d’Equilibri: Practica exercicis específics per a millorar l’equilibri, com parar-se en un sol peu o realitzar exercicis d’equilibri en una cama.
 10. Gimnàstica Aquàtica: Les classes de gimnàstica aquàtica proporcionen resistència suau i suport, la qual cosa és beneficiós per a la força i l’equilibri.
 11. Escales: Pujar i baixar escales és un exercici eficaç per a treballar les cames i millorar la resistència cardiovascular.
 12. Exercicis de Flexibilitat: Inclou exercicis d’estirament per a millorar la flexibilitat i reduir la rigidesa muscular.

Activitats cognitives per fomentar l’envelliment actiu

Adapta les activitats segons les teves necessitats i preferències, i cerca l’orientació d’un instructor de fitnes si és necessari per a garantir que estàs realitzant els exercicis de manera segura i efectiva.

L’envelliment actiu no sols implica mantenir-se físicament actiu, sinó també estimular la ment per a mantenir l’agilitat cognitiva. Aquí tens algunes activitats mentals recomanades per a fomentar un envelliment actiu:

 1. Trencaclosques i Jocs de taula: Jocs com a mots encreuats, sudokus, escacs i altres jocs de taula ajuden a mantenir la ment activa i milloren la concentració.
 2. Aprenentatge Continu: Prendre cursos o classes en línia sobre temes nous o d’interès personal manté la ment compromesa i fomenta el desenvolupament continu.
 3. Lectura: Llegir regularment, ja sigui llibres, periòdics o revistes, estimula la ment i pot proporcionar noves perspectives i coneixements.
 4. Aplicacions d’Entrenament Cognitiu: Utilitzar aplicacions dissenyades per a l’entrenament cerebral pot ser una forma divertida i efectiva de millorar la memòria i l’agilitat mental.
 5. Escriure: Mantenir un diari, escriure històries curtes o participar en activitats d’escriptura creativa pot ser una forma efectiva d’exercitar la ment.
 6. Aprendre un Nou Idioma: Estudiar un nou idioma no sols és un desafiament emocionant, sinó que també pot enfortir les connexions cerebrals i millorar la memòria.
 7. Resoldre Problemes: Planteja’t problemes i desafiaments mentals. Pots intentar resoldre endevinalles, jocs lògics o simplement pensar en solucions creatives per a problemes quotidians.
 8. Participar en Discussions: Participar en converses significatives i debats fomenta l’estimulació mental i manté la ment activa.
 9. Música: Aprendre a tocar un instrument o simplement gaudir de la música pot tenir beneficis cognitius i emocionals.
 10. Memòria i Recordatoris: Practica tècniques de millora de la memòria, com associar informació amb imatges o utilitzar recordatoris i llistes.
 11. Mediació i Mindfulness: La meditació i l’atenció plena poden ajudar a reduir l’estrès i millorar la claredat mental.
 12. Jocs d’Estratègia: Jocs com els escacs, dames o jocs d’estratègia en línia poden ser excel·lents per a mantenir la ment activa.
 13. Observació i Naturalesa: Observar la naturalesa i centrar-se en detalls com a ocells, flors o paisatges pot millorar l’atenció i la concentració.
 14. Viatges i Exploració: Viatjar i explorar llocs nous proporciona estímuls mentals i experiències enriquidores.

Recorda que la clau és mantenir la ment activa i desafiada. Combina diverses d’aquestes activitats per a obtenir varietat i diversió en la teva rutina. A més, assegura’t d’adaptar-les segons els teus interessos i capacitats individuals.