La tensió baixa en persones grans

 • by

La tensió baixa en persones majors, especialment en aquells de 70, 80 o fins i tot 90 anys, és un tema crític que mereix una atenció especialitzada. La pressió arterial, un component vital de la salut cardiovascular, juga un paper significatiu en el benestar dels ancians.

En aquest article, explorarem detalladament què és la tensió baixa, les seves causes i símptomes, com fer-li front i els perills associats, proporcionant una guia completa per a garantir la salut en la tercera edat. Si tens algun dubte sobre com controlar la tensió baixa en les persones majors, posat en contacte amb els cuidadors de gent major de Magnolia Serveis,  estarem encantats de poder ajudar-te.

TENSIÓN ARTERIAL 1200x800px

La tensió, o pressió arterial, és la força que exerceix la sang contra les parets de les artèries. En persones majors, la tensió baixa, també coneguda com a hipotensió, pot ser una preocupació significativa, especialment en aquells de 70 o 80 anys, i fins i tot en ancians de 90 anys.

Causes i símptomes de la tensió baixa

Causes de la tensió baixa

 • Deshidratació: La falta de líquids pot reduir el volum de sang, disminuint la pressió arterial.
 • Efectes secundaris de medicaments: Alguns medicaments, comunament receptats per a afeccions cardíaques o hipertensió, poden causar hipotensió.
 • Malalties del cor: Problemes cardíacs crònics poden afectar negativament la pressió arterial.
 • Canvis posturals ràpids: Aixecar-se ràpidament pot desencadenar una disminució temporal de la pressió arterial.

Símptomes de la tensió baixa

 • Marejos o desmais: Poden ocórrer en aixecar-se o canviar de posició.
 • Fatiga: Sentir-se extremadament cansat, fins i tot amb poca activitat.
 • Confusió o dificultat per a concentrar-se: La disminució del flux sanguini al cervell pot afectar la funció cognitiva.

Tensió baixa en persones majors de 70, 80 i 90 anys

Desafiaments específics

 • Degradació del sistema cardiovascular: Amb l’edat, les artèries poden tornar-se més rígides, afectant la regulació de la pressió arterial.
 • Major vulnerabilitat a medicaments: Els ancians sovint prenen múltiples medicaments, augmentant el risc d’interaccions que afecten la pressió arterial.

Estratègies per a millorar la tensió baixa en persones majors

 • Augmentar la hidratació: Fomentar la ingesta regular de líquids, especialment en climes càlids o després de l’activitat física.
 • Canvis posturals graduals: Evitar aixecar-se ràpidament per a prevenir marejos. Fer canvis de posició de manera gradual.
 • Ús de mitjanes de compressió: Poden ajudar a millorar la circulació i reduir l’acumulació de sang a les cames.
 • Modificar medicaments: Consultar amb el metge sobre la possibilitat d’ajustar les dosis o canviar medicaments que afectin la pressió arterial.
 • Exercici regular: L’activitat física moderada pot millorar la salut cardiovascular i ajudar a regular la pressió arterial.

Perills associats a la tensió baixa en persones majors

 • Caigudes i lesions: La hipotensió pot augmentar el risc de caigudes, especialment en persones majors.
 • Problemes cardíacs: Una pressió arterial extremadament baixa pot afectar la funció cardíaca i provocar problemes més greus.
 • Impacte en la qualitat de vida: La fatiga constant i altres símptomes poden afectar negativament la qualitat de vida.

La importància de la supervisió mèdica

La tensió baixa en persones majors requereix una atenció acurada i una supervisió mèdica constant. Els professionals de la salut poden realitzar avaluacions regulars i ajustar el tractament segons sigui necessari.

Enfrontar la tensió baixa en persones majors, especialment en aquells de 70, 80 o fins i tot 90 anys, és crucial per a garantir la salut cardiovascular. Comprendre les causes, símptomes i estratègies de maneig, així com els perills associats, proporciona una base sòlida per a abordar aquesta preocupació de manera efectiva. Amb l’atenció mèdica adequada i la implementació de canvis en l’estil de vida, és possible promoure una pressió arterial saludable i millorar la qualitat de vida en la tercera edat.

 

Aliments que ajudin a tenir una millor tensió

 1. Plàtans: Els plàtans són rics en potassi, un mineral essencial per a regular la pressió arterial. El potassi contraresta els efectes negatius del sodi, ajudant a mantenir un equilibri adequat de líquids en el cos i afavorint una tensió arterial saludable.
 2. Alvocats: Els alvocats són una font de greixos saludables i potassi. Estudis suggereixen que les grasses *monoinsaturades presents en els alvocats poden contribuir a la reducció de la pressió arterial.
 3. Maduixes i nabius: Aquestes fruites són riques en flavonoides, compostos antioxidants que han demostrat tenir efectes beneficiosos per a la salut cardiovascular. Consumir regularment maduixes i nabius pot contribuir a la salut dels vasos sanguinis i a la regulació de la pressió arterial.
 4. All: L’all ha estat associat històricament amb propietats medicinals, inclosa la capacitat per a reduir la pressió arterial. Els compostos sulfurats presents en l’all poden tenir efectes vasodilatadors, ajudant a relaxar els vasos sanguinis.
 5. Espinacs: Els espinacs són una excel·lent font de potassi, magnesi i fibra, tots els quals exerceixen un paper clau en la regulació de la pressió arterial. A més, l’alt contingut de potassi pot contrarestar els efectes negatius del sodi. Peix Ric en
 6. Omega-3: Salmó, truita i altres peixos rics en àcids grassos omega-3 són coneguts pels seus beneficis per a la salut cardiovascular. Aquests àcids grassos poden reduir la inflamació i millorar la funció dels vasos sanguinis, contribuint així a mantenir una tensió arterial saludable.
 7.  Llavors de xia: Les llavors de xia són una excel·lent font d’àcids grassos omega-3, fibra i minerals, que poden ajudar a regular la pressió arterial i promoure la salut cardiovascular en general.
 8.  Síndria: La síndria conté un aminoàcid anomenat *citrul·lina, que pot ajudar a dilatar els vasos sanguinis i millorar el flux sanguini, contribuint així a mantenir una pressió arterial saludable.
 9. Llet i productes lactis baixos en greix: Els lactis baixos en greix són una font de calci i vitamina D, nutrients que exerceixen un paper en la regulació de la pressió arterial. A més, alguns estudis suggereixen que les proteïnes làcties poden tenir efectes beneficiosos.
 10.  Ametlles: Les ametlles són riques en magnesi, un mineral que exerceix un paper clau en la relaxació dels vasos sanguinis. El magnesi també ajuda en la regulació de la pressió arterial.
 11. Pastanagues: Les pastanagues són riques en potassi i antioxidants, que poden ser beneficiosos per a la salut del cor i la regulació de la pressió arterial.
 12. Te verd: El te verd conté antioxidants, com *catequines, que poden contribuir a la millora de la salut cardiovascular i ajudar a mantenir la pressió arterial en nivells normals.

 

Com integrar aquests aliments en la dieta diària

 • Desdejuni saludable: Comença el dia amb una mescla de fruites fresques, com a plàtans i maduixes, agregades a iogurt baix en greix i ametlles.
 • Amanides nutritives: Inclou espinacs frescos, alvocat i llavors de xia en les teves amanides per a obtenir una combinació rica en nutrients.
 • Sopars amb peix: Incorpora sopars amb peix ric en omega-3, com el salmó, acompanyat de verdures i quinoa.
 • Berenars energètics: Opta per berenars saludables que incloguin pastanagues amb hummus o rodanxes de síndria.
 • Infusions beneficioses: Reemplaça les begudes ensucrades amb te verd com una opció hidratant i saludable.

Integrar aquests aliments en la dieta diària pot ser un pas significatiu cap a la millora de la tensió arterial i la promoció d’una salut cardiovascular òptima. És important recordar que aquests canvis han de formar part d’un enfocament general d’estil de vida saludable, que inclogui activitat física regular, maneig de l’estrès i altres hàbits beneficiosos per al cor.

Activitats per a millorar una tensió

 1. Activitat física regular

  • L’exercici regular és una de les formes més efectives de millorar la salut cardiovascular i la tensió arterial. L’activitat física aeròbica, com caminar, nedar o caminar amb bicicleta, pot ajudar a enfortir el cor i millorar la circulació sanguínia. Es recomana almenys 150 minuts d’activitat moderada per setmana.
 2. Pràctiques de relaxació i maneig de l’estrès

  • L’estrès crònic pot tenir un impacte negatiu en la tensió arterial. Pràctiques com la meditació, la respiració profunda i el ioga poden ajudar a reduir l’estrès i promoure la relaxació, contribuint així a mantenir una pressió arterial saludable.
 3. Dieta balancejada i baixa en sodi

  • Adoptar una dieta rica en fruites, verdures, grans sencers i proteïnes magres pot contribuir a la salut cardiovascular. Reduir la ingesta de sodi és especialment crucial, ja que l’excés de sal pot augmentar la pressió arterial. Llegir les etiquetes dels aliments i triar opcions baixes en sodi és fonamental.
 4. Control del pes

  • Mantenir un pes saludable és clau per a millorar i mantenir la pressió arterial en nivells normals. La pèrdua de pes, fins i tot en petites quantitats, pot marcar una gran diferència en la salut cardiovascular.
 5. Limitar el consum d’alcohol

  • El consum moderat d’alcohol pot estar associat amb beneficis per a la salut cardiovascular. No obstant això, l’excés d’alcohol pot augmentar la pressió arterial. Es recomana un consum moderat, com una copa al dia per a les dones i fins a dues per als homes.
 6. Supervisió regular de la tensió arterial

  • L’autoavaluació regular de la pressió arterial a casa pot ajudar a monitorar els canvis i detectar possibles problemes. Comptar amb un tensiòmetre a casa pot ser útil per a aquells que necessiten un control més freqüent.
 7. Augment del consum de potassi

  • Incorporar aliments rics en potassi, com a plàtans, espinacs, alvocats i taronges, pot contrarestar els efectes negatius del sodi i ajudar a mantenir la pressió arterial en nivells saludables.
 8. Evitar el tabac

  • El tabac i la nicotina tenen un impacte negatiu en la salut cardiovascular i poden augmentar la pressió arterial. Deixar de fumar és una de les decisions més beneficioses per a millorar la salut en general.
 9. Assegurar suficient descans i somni

  • La falta de somni pot contribuir a l’augment de la pressió arterial. Establir rutines regulars de somni i assegurar almenys 7-9 hores de descans per nit és essencial per a mantenir una salut cardiovascular òptima.
 10. Incorporar aliments funcionals

  • Aliments rics en nutrients específics, com a all, alvocats, llavors de xia i peixos rics en omega-3, poden tenir beneficis específics per a la tensió arterial. Incloure aquests aliments en la dieta pot ser part d’una estratègia integral per a millorar la salut cardiovascular.
 11. Seguir les recomanacions mèdiques

  • És fonamental seguir les indicacions i tractaments recomanats per professionals de la salut. Això pot incloure la presa regular de medicaments receptats per a controlar la pressió arterial.

Millorar la tensió arterial i promoure una salut cardiovascular òptima implica l’adopció d’hàbits de vida saludables i la incorporació d’activitats específiques en la rutina diària. Des de l’exercici regular fins a l’adopció d’una dieta equilibrada i la gestió de l’estrès, cada pas compta per a mantenir la pressió arterial en nivells normals i prevenir malalties cardíaques. Consultar amb professionals de la salut i realitzar ajustos graduals en l’estil de vida pot marcar una diferència significativa en la cerca d’una salut cardiovascular duradora.