Com millorar la circulació en les persones grans?

 • by

La salut circulatòria és essencial per al benestar general i la vitalitat, especialment en persones grans. Amb el pas del temps, és comú que la circulació sanguínia es vegi afectada, cosa que pot portar a problemes com ara les venes varicoses, l’edema a les cames i la sensació de fred a les extremitats.

Si tens algun dubte sobre la circulació en la gent gran, posa’t en contacte amb els cuidadors de persones grans de Magnolia Serveis, estarem encantats de poder-te ajudar.

Circulació en la gent gran

Consells i estratègies per millorar la circulació en la tercera edat

Afortunadament, hi ha diverses formes naturals i hàbits que poden ajudar a millorar la circulació en persones grans, promocionant així una millor qualitat de vida.

1. Mantenir-se Actiu:

L’exercici regular és un dels millors mètodes per millorar la circulació. Activitats físiques com caminar, nedar, anar en bicicleta i ioga ajuden a enfortir el sistema cardiovascular i a mantenir els vasos sanguinis flexibles i saludables.

2. Elevar les Cames:

Quan sigui possible, elevar les cames per sobre del nivell del cor pot ajudar a reduir l’edema i a millorar el flux sanguini de tornada al cor. Això és especialment beneficiós per a les persones grans que passen molt de temps assegudes o dretes.

3. Evitar el Tabac:

Fumar danya els vasos sanguinis i agreuja la circulació. Deixar de fumar és una de les millors decisions que una persona gran pot prendre per millorar la seva salut circulatòria i reduir el risc de malalties cardíaques.

4. Seguir una Dieta Equilibrada:

Consumir una dieta rica en fruites, verdures, cereals integrals, peix i fruits secs pot millorar la salut del cor i la circulació. Evitar l’excés de sal i greixos saturats també és fonamental per mantenir les artèries netes i sense obstruccions.

5. Mantenir un Pes Saludable:

L’excés de pes pot posar una pressió addicional en el sistema circulatori. Perdre pes mitjançant una dieta equilibrada i exercici regular pot alleujar la càrrega sobre les artèries i millorar el flux sanguini.

6. Hidratació Adequada:

Beure prou aigua és essencial per mantenir la sang en un estat adequadament fluid, cosa que facilita la seva circulació pel cos. La deshidratació pot fer que la sang sigui més espessa i dificultar-ne el flux.

7. Vestimenta Adequada:

Evitar roba ajustada que pugui restringir el flux sanguini i optar per peces còmodes i folgades és important per garantir una bona circulació, especialment a les extremitats.

8. Massatges i Tècniques de Relaxació:

Els massatges suaus i les tècniques de relaxació, com la meditació i la respiració profunda, poden ajudar a reduir l’estrès i millorar la circulació sanguínia. Els massatges regulars poden estimular el flux sanguini en àrees específiques del cos.

9. Controlar la Pressió Arterial i el Colesterol:

És crucial per a les persones grans controlar regularment la seva pressió arterial i els nivells de colesterol. Nivells elevats d’aquests factors poden contribuir a problemes circulatoris i augmentar el risc de malalties cardíaques.

Activitats per Millorar la Circulació en la gent gran:

 1. Caminar és una activitat física suau i efectiva que la majoria de les persones grans poden realitzar. Caminar a un ritme moderat augmenta el flux sanguini, enforteix les cames i millora la circulació.
 2. La natació és una activitat aeròbica de baix impacte que ajuda a millorar la circulació. Fer exercicis a l’aigua també redueix la pressió sobre les articulacions.
 3. Anar en bicicleta és una excel·lent manera de millorar la circulació a les cames. És una opció de baix impacte que és suau per a les articulacions.
 4. Les postures de ioga i les tècniques de respiració poden ajudar a millorar el flux sanguini, especialment cap a les extremitats. El ioga també pot ajudar a reduir l’estrès, la qual cosa pot tenir un impacte positiu en la circulació.
 5. El taitxí és una pràctica oriental que combina moviments suaus i respiració conscient. Aquesta pràctica ajuda a millorar l’equilibri, la coordinació i la circulació sanguínia.
 6. L’ús de peces lleugeres o bandes de resistència pot ajudar a enfortir els músculs i millorar la circulació en general. L’entrenament de resistència també és important per mantenir la densitat òssia.
 7. Ballar és una manera divertida d’augmentar el ritme cardíac i millorar la circulació. Pot ser una activitat socialment enriquidora al mateix temps.
 8. Els exercicis de Pilates se centren en la força central i la flexibilitat. Aquests exercicis poden ajudar a millorar la postura i augmentar la circulació.
 9. Els exercicis d’estirament ajuden a millorar la flexibilitat dels músculs i els vasos sanguinis, facilitant així el flux sanguini.

Aliments que millorin la Circulació:

 • Nabius: Són rics en antioxidants, especialment flavonoides, que poden ajudar a millorar la circulació i reduir l’oxidació dels vasos sanguinis.
 • Espinacs: Aquesta verdura de fulla verda està plena de ferro, essencial per a la producció de glòbuls vermells, i pot ajudar a millorar el flux sanguini.
 • Remolatxa: Conté nitrats que poden dilatar els vasos sanguinis i millorar el flux sanguini. També és rica en antioxidants i pot ajudar a reduir la pressió arterial.
 • Poma: Conté flavonoides, antioxidants i fibra, que ajuden a mantenir els vasos sanguinis sans i a reduir el risc de malalties cardíaques.
 • Peix gras: Com el salmó, la tonyina , són rics en àcids grassos omega-3, amb propietats antiinflamatòries que milloren la circulació.
 • Nous: Són una excel·lent font de greixos saludables, antioxidants i arginina, un aminoàcid que pot dilatar els vasos sanguinis i millorar el flux.
 • Oli d’oliva: Extra verge, ric en antioxidants i àcids grassos saludables que milloren la salut cardiovascular i la circulació sanguínia.
 • Canyella: Conté capsaïcina, que pot dilatar els vasos sanguinis i millorar el flux.
 • All: Té propietats anticoagulants i ajuda a mantenir els vasos sanguinis sans, també redueix els nivells de colesterol.
 • Té verd: Ric en antioxidants, especialment catequines, que poden ajudar a millorar la circulació i reduir el risc de malalties cardíaques.

Si vols saber més informació sobre com controlar la tensió baixa en persones majors i saber quienes son les causes, vista el nostre blog.